Många drömmer om att driva ett eget företag och vara sin egen chef. Men vägen till det egna företaget kan vara lång och inte alldeles sällan är startsträckan en tung uppförsbacke. Ett alternativ till eget företagande kan vara att köpa ett välmående företag som redan existerar. Fördelarna är att du slipper göra förarbetet med t ex marknadsundersökningar och att bygga upp en kundkrets. Att förvärva ett företag innebär att du redan får tillgång till ett färdigt koncept och trogna kunder.


Även om du väljer att börja din resa som egen företagare genom att förvärva ett företag, behöver du självklart veta hur man driver företag, för det sista du vill när du börjar din resa som din egen chef är nog att köra företaget i botten. Det finns som sagt många fördelar med att köpa ett befintligt företag, men givetvis även nackdelar. En av de större nackdelarna är att det blir väldigt kostsamt i början. Med företaget följer varor, arbetsmaterial, inventarier etc. Sådant kanske köps in efterhand om du startar ditt företag från grunden, men väljer du att köpa företag kan du behöva köpa allt detta på en gång. Det kan dock innebära att du i slutändan får ett väldigt bra pris, men det är fortfarande mycket pengar som ska betalas på en gång. Ett rejält startkapital som du kan pytsa in i ditt nya företag är alltså en klok idé.

Köpa företag
Det finns många sätt att hitta rätt företag att köpa

Köpa företag – Var finns företagen


Liksom det finns kanaler och sajter där man kan köpa bostäder, bilar mm, finns det sidor på nätet där det annonseras ut företag som är till salu. Banker brukar också kunna vara behjälpliga i allt från att hitta ett företag att köpa till att sen genomföra köpet och självklart finns det särskilda företagsmäklare som specialiserat sig på företagsförsäljning. Både bank och mäklare kan bistå dig med råd kring ditt köp och hjälpa dig att hitta just ditt företag.