Om du har tänkt att försöka sluta röka vanliga cigaretter så är du inte ensam. Nästan 7 av 10 rökare säger att de vill sluta. Att sluta röka är en av de bästa sakerna du kan göra för din hälsa – rökning skadar nästan alla organ i kroppen, inklusive ditt hjärta. Nästan en tredjedel av dödsfallet från hjärtsjukdomar är resultatet av rökning eller passiv rök. Att använda vaping som en metod att sluta röka kan vara väldigt fördelaktigt men det finns risker även med det.

Du kan vara frestad att vända dig till elektroniska cigaretter (e-cigaretter, vape-pennor och andra vapningsanordningar) som ett sätt att underlätta övergången från traditionella cigaretter till att inte röka alls. Men är rökning av e-cigaretter (även kallad vaping) bättre för dig än att använda tobaksprodukter? Kan e-cigaretter hjälpa dig att sluta röka en gång för alla? Michael Blaha, MD, M.P.H., chef för klinisk forskning vid Johns Hopkins Ciccarone Center for the Prevention of Heart Disease, delar hälsoinformation om vaping.

Vaping är mindre skadligt än att röka, men det är fortfarande inte säkert

-Cigaretter värmer nikotin (extraherat från tobak), smakämnen och andra kemikalier för att skapa en aerosol som du andas in. Vanliga tobakscigaretter innehåller 7000 kemikalier, varav många är giftiga. Vi vet inte exakt vilka kemikalier som finns i e-cigaretter, men Blaha säger ”det råder nästan ingen tvekan om att de utsätter dig för färre giftiga kemikalier än traditionella cigaretter”. Men det har också skett ett utbrott av lungskador och dödsfall i samband med vaping. Från och med 21 januari 2020 bekräftade Centers for Disease Control and Prevention (CDC) 60 dödsfall hos patienter med e-cigarett eller vaping, produktanvändningsassocierad lungskada (EVALI).

”Dessa fall verkar främst påverka människor som modifierar sina vaping-enheter eller använder svartmarknadsmodifierade e-vätskor. Detta gäller särskilt för vapingprodukter som innehåller tetrahydrocannabinol (THC), förklarar Blaha. CDC har identifierat vitamin E-acetat som en kemikalie som är oroande bland personer med EVALI. Vitamin E-acetat är ett förtjockningsmedel som ofta används i THC-vapningsprodukter och det hittades i alla lungvätskeprover från EVALI-patienter som undersöktes av CDC.

CDC rekommenderar människor att:

  • Inte använda THC-innehållande e-cigarett- eller vapingprodukter
  • Undvik att använda informella källor, till exempel vänner, familj eller online-återförsäljare för att få en vaping-enhet.
  • Ändra eller lägg inte till några ämnen i en vapningsanordning som inte är avsedda av tillverkaren.

Forskning föreslår att vaping är dåligt för ditt hjärta och lungor

Nikotin är det primära medlet i både vanliga cigaretter och e-cigaretter, och det är mycket beroendeframkallande. Det får dig att suga efter rök och drabbas av abstinenssymptom om du ignorerar begäret. Nikotin är också ett giftigt ämne. Det höjer ditt blodtryck och ökar adrenalinet, vilket ökar din hjärtfrekvens och sannolikheten för att få hjärtinfarkt.

Är vaping dåligt för dig? Det finns många okända om vapning, inklusive vilka kemikalier som utgör ångan och hur de påverkar fysisk hälsa på lång sikt. ”Människor måste förstå att e-cigaretter är potentiellt farliga för din hälsa”, säger Blaha. ”Uppkomna data antyder kopplingar till kronisk lungsjukdom och astma, och samband mellan dubbel användning av e-cigaretter och rökning med hjärt-kärlsjukdom. Du utsätter dig för alla typer av kemikalier som vi ännu inte förstår och som förmodligen inte är säkra. ”

vaping

Elektroniska cigaretter är lika beroendeframkallande som traditionella

Både e-cigaretter och vanliga cigaretter innehåller nikotin, vilket forskning tyder på kan vara lika beroendeframkallande som heroin och kokain. Vad som är värre, säger Blaha, får många e-cigarettanvändare ännu mer nikotin än de skulle från en tobaksprodukt – du kan köpa patroner med extra styrka, som har en högre koncentration av nikotin, eller så kan du öka e-cigarettens spänning för att få en större träff av ämnet.

Elektroniska cigaretter är inte det bästa verktyget för rökstopp

Även om de har marknadsförts som ett hjälpmedel för att hjälpa dig att sluta röka har e-cigaretter inte fått godkännande från Food and Drug Administration som apparater för att sluta röka. En ny studie visade att de flesta som tänkte använda e-cigaretter för att sparka nikotinvanan slutade fortsätta att röka både traditionella och e-cigaretter.

Mot bakgrund av EVALI-utbrottet rekommenderar CDC vuxna som använder e-cigaretter för att sluta röka att väga riskerna och fördelarna och överväga att använda andra FDA-godkända alternativ för rökstopp.

En ny generation håller fast vid nikotin

Bland ungdomar är e-cigaretter mer populära än någon traditionell tobaksprodukt. År 2015 rapporterade den amerikanska kirurggeneralen att e-cigarettanvändning bland gymnasieelever hade ökat med 900% och 40% av unga e-cigarettanvändare hade aldrig rökt vanlig tobak.

Enligt Blaha finns det tre skäl till att e-cigaretter kan vara särskilt lockande för unga människor. För det första tror många tonåringar att vaping är mindre skadligt än att röka. För det andra har e-cigaretter en lägre kostnad per användning än traditionella cigaretter. Slutligen formuleras vape-patroner ofta med smakämnen som äppelpaj och vattenmelon som tilltalar yngre användare.

Både ungdomar och vuxna tycker att rökbristen är tilltalande. Utan lukt minskar e-cigaretter rökningen.

”Det jag tycker är mest oroande över uppkomsten av vaping är att människor som aldrig skulle ha rökt annars, särskilt ungdomar, tar upp vanan”, säger Blaha. ”Det är en sak om du konverterar från cigarettrökning till vaping. Det är en helt annan sak att starta nikotinanvändning med vaping. Och det leder ofta till att man använder traditionella tobaksprodukter på vägen. ”